OffNews.bg

Митрофанова за МОЧА: Това си е ваш въпрос. Утре настроенията ще бъдат други и ще има и други паники

Знаете ли, това си е ваш въпрос най-вече - така отговори руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на въпрос за съдбата на Паметника на съветската армия в София.

Преди десетина дни пенсионерът Светлозар Раянов счупи плочата на монумента, на която е изписано на "На съветската армия освободителка от признателния български народ". Той обясни, че това е акт на протест срещу войната, която Владимир Путин води в Украйна.

"Моят коментар е, че историята трябва да се остави като история. Разбирате ли, така може до безкрай. Утре настроенията ще бъдат други, ще има и други такива паники, но защо. Това всичкото са етапи от вашата история. Затова става дума само за самоуважението", каза Митрофанова, цитирана от бТВ.

Историята с паметника не е от вчера. През 2017 г. ДСБ-София призова за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА).

"На тази дата се навършват 73 г. от деня, в който СССР окупира България, организира заедно с българските комунисти убийствата на повече българи, отколкото през Априлското и Илинденско-Преображенското въстание, и постави основите на комунистическата съветска власт в страната", написаха тогава костовистите. 

Три години по-късно общински съветници от "Демократична България" внесоха доклад в СОС с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на паметника. Той е държавна собственост, но е изграден в общински терен и заема площ 6 дка в Княжеската градина. 

Миналата година - след нахлуването на руската армия в Украйна, кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков поднови инициативата, но до реални действия не се стигна. На няколко пъти пред монумента се разиграха драматични събития и дори се стигна до бой, когато той трябваше да бъде опакован с украинското знаме.