OffNews.bg

Менда Стоянова: Решено е, сливаме НАП и митниците

Решено е, че Националната агенция по приходите (НАП) ще се слее с Агенция "Митници", заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи сливане на НАП с Агенция "Митници", защото митничарите и граничните полицаи не се справяли с охраната на границата и с контрабандата.

Според Менда Стоянова сливането е само въпрос на време.

„Мисля, че тогава имаше много против това сливане, защото така щяло да се изостави събирането на по-малките суми, да се обезличи публичният изпълнител, който събира не само данъци, но и публични вземания. Фактите показват, че има подобряване на събираемостта“, коментира Стоянова.

Според нея НАП има ефективни правила за работа и ефективни санкции за служителите, които не ги спазват.

„Сигурна съм, че тези правила ще се разпространят и върху Агенция „Митници“, каза още Стоянова.

Увеличението на приходите означавало, че взаимодействието между НАП, митници, ДАНС, МВР и прокуратурата, под личното ръководство на премиера, давало резултати и показвало, че трябвало да се институционализира чрез сливане.

От опозицията не бяха толкова уверени в добрите резултати. "Подобна реформа ще доведе до сътресения в системата. И това ще доведе до по-малко приходи от планираните", каза социалистът Георги Търновалийски.