OffNews.bg

Мехмед Дикме: Местан е нечистоплътен, Пеевски - безполезен

"Хора като Лютви Местан, Делян Пеевски и Данчо Светеца (Йордан Цонев бел. ред.) не трябва да са във властта, но в управлението на Борисов трябва да има турци и помаци експерти."

Това заяви в ефира на bTV бившият земеделски министър от правителството на Симеон Сакскобурготски в периода 2001-2005 Мехмед Дикме. 

Дори Тодор Живков е давал шанс на този етнос да се развива, по думите на Дикме. 

Борисов да спази обещанието си и да назначи на министерски постове, областни управи и администрации повече помаци и хора от турски произход, призова Дикме. 

"Ако ГЕРБ назначи такива хора, то това ще е ясен знак, че няма задкулисна игра между Борисов и ДПС", каза Дикме. 

Според него Вежди Рашидов по никакъв начин не е легитимен представител на този етнос.

"Турците не харесват Рашидов и той го знае. Това не значи обаче, че той трябва да маха новините на турски и да закрива турските театри", заяви бившият земеделски министър.

А дали Владислав Горанов не е представителят на ДПС в новия кабинет заради връзките му с Пеевски, Дикме коментира с думите, "че няма нищо лошо човек да пие кафето си с някого".

"Тази среща е била публична. И аз пия кафе с хора, които не харесвам. Друго е като им искаш експертното мнение", каза Дикме.

По негови думи ДПС няма в приоритетите си сваляне на правителството.

"Това се очертава да бъде един нереформаторски кабинет. Ако махнат новините на турски, това не е реформаторско. Властта се сваля, само когато ДПС и ГЕРБ не са съгласни с правителството", заяви Дикме.