OffNews.bg

Мария Касимова: С Лозан Панов не сме партийни кандидатури

Аз самата не очаквах за себе си, първо, че ще имам такава възможност, второ, че ще се впусна в нещо такова. Но и журналистът, и писателят отразяват времето и нещата, които ни се случват, те и променят тези неща. В работата си на журналист достигнах моите лимити.

Това обясни Мария Касимова - Моасе, кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов, който беше издигнат за президент от ИК и подкрепен от "Демократична България". 

Свобода има дотолкова, доколкото да избереш от какво да бъде зависим. Аз искам да бъда зависима от моето чувство за отговорност, от това, което смятам, че е честно и нечестно, така че аз не се страхувам, че ще загубя свободата си, обясни Касимова.

Смятам, че в политиката човек трябва да умее да води разговори и да бъде точен и верен на своите критерии, но в същото време и полезен, обясни тя. Надявам се моите умения и като майка, и като свободен артист, и като журналист да ми бъдат полезни, каза още Касимова. 

Като журналист и активен гражданин познавам позицията на Лозан Панов, особено през последните 7 години. На мен ми е направило впечатление неговото чувство за справедливост, вярвам в неговата почтеност и така или иначе, той беше моят кандидат. Когато той ми се обади, с изненада и вдъхновение приех поканата да застана до него, каза още кандидатът за вицепрезидент. 

Моята основна битка е хората да разберат, че тези институции реално са наши институции. Затова моята идея е от едно такова високо място да работя директно с хората, подчерта Касимова. 

Тя допълни, че не подценява никой от съперниците за президентския пост на изборите. Не мога да кажа кой е по-добър или по-лош, по-силен или по-слаб. Ние с Лозан целим хората, независимо от коя партия са и какви политически възгледи имат, да видят в нашите идеи своя кауза. Абсолютно потвърждавам - ние не сме партийна кандидатура, категорична е Касимова. Тя допълни, че не би приела да бъде издигната от "Демократична България", а не от Инициативен комитет, защото не иска да се обвързва с никоя партия. 

Един приятел ми даде пример: "Ако си патриот, представи си, че в държавата, в която живееш, хората са твое семейство. Какво правиш, ако в семейството ти се роди човек с различна сексуална ориентация? Ако имаш много възрастен човек, с деменция, с физически или психически проблем - какво правиш с такъв човек, изхвърляш ли го?".

За подкрепата си за гей браковете Касимова даде пример с две дами, които, за да имат и двете права, не само рождената му майка, бащата на другата трябвало да го осинови. Доста по-объркващо е за едно дете да му обясниш, че дядо му му е и баща, а втората му майка му е и сестра, обясни позицията си Касимова. И успокои, че президентът и вицепрезидент нямат правомощия да разрешават еднополови бракове. 

Моето име е Мария от християнството и Касимова от мюсюлманството. Моят дядо Мухарем Касимов е от турски произход. Седяхме от едната страна братовчедите от страна на християнската ми баба, а от другата - на дядо ми мюсюлманина и никога не сме имали проблем. Разбрах за тези проблеми, когато вкъщи дойдоха двама възрастни мъже да искат баща ми Хиндо Касимов да си смени името, разказа още Мария Касимова.