OffNews.bg

Кирил Петков свиква заседание на коалицията за Мария Габриел

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков свиква заседание на коалицията "ПП-Демократична България" за обсъждане на предложената от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, стана ясно от изявлението му пред бТВ.

"Мария Габриел направи нещо различно и това ме зарадва, учуди ме даже. Тя започна да отговаря на въпросите ни. Даже с емоция, а не проформа", каза той.

По думите му, когато отишли на срещата с ГЕРБ, от партията искали да приключват, но Габриел започнала да отговаря на въпросите им.

"Помислих си колко би било ужасно следващите 4 г. да имаме управление ГЕРБ-БСП-ДПС, а, от другата страна, имахме един човек, който искаше да отговаря на въпросите и затова не залостих вратата, излизайки от тази среща. Казах, че искам да поговоря с всичките ни органи, но преди да кажем твърдо "Не", искам да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция. Някои от отговорите на Мария Габриел ни харесаха", обясни той.

Петков обясни, че в лицето на Габриел видели човек, който иска да води разговор, а не да направи шоу.

"Първо ще събера Изпълнителния съвет на ПП, после Националния съвет, а после коалиционен съвет. Аз ще кажа, че знаем решението, но помислете дали няма друга алтернативна мисъл", посочи той.

По думите му на срещата с Габриел получил отговора, който дава втори шанс на джентълменското споразумение.

Късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви ПП-ДБ за опозиция. 

"Нашият проблем 10-12 г. беше, че нямахме опозиция. Сега, каквото и да се случи, има силна опозиция в парламента - и от "Възраждане", и от ПП-ДБ", заяви той след края на срещата с ПП-ДБ и даде да се разбере, че ще побърза с кабинет на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН.