OffNews.bg

Кирил Петков подкрепи ветото на Радев за изваждането на НСлС от прокуратурата (обновена)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подкрепи ветото на президента Румен Радев на приетите от парламента законови промени, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. 

На 2 юни промените изненадващо бяха приети от депутатите на второ четене по предложение на "Възраждане", отправено в последния момент. То беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и "Има такъв народ". Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) гласува против и "въздържал се" . 

В 6 без 10 отделиха следствието от прокуратура

Вчера обаче президентът наложи вето на промените с мотивите, че така се възстановява положение, променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Според Радев парламентът без убедителни аргументи е ревизирал ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

Днес в кулоарите на Народното събрание Кирил Петков коментира, че изваждането на НСлС от прокуратурата не бива да се случва набързо в последния момент:

"Не може просто много бързо между първо и второ четене да се правят такива огромни промени. Нужна е широка дискусия за такава основополагаща промяна."

ПП-ДБ ще призоват всички партии да започнат наново целия процес след налагането на ветото. Той обърна внимание, че има и една противоконституционна мярка за поправяне в приетия закон - за дисциплинарно наказание на магистрати, които не могат да работят за две години. Според ПП-ДБ това не е правилно и трябва да се поправи.  

Кирил Петков отговори на заявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано днес каза, че партията засега отказва да разговаря с Петков или съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за промени в Конституцията

Петков изтъкна, че ПП-ДБ са поканили БСП, защото за конституционни промени е нужно максимално мнозинство. По думите му ПП-ДБ пак ще поканят БСП, след като се обединят върху общ законопроект с останалите формации. 

ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни сили за разговори, включително "Възраждане" и "Има такъв народ", каза още Кирил Петков.

Впоследствие Марин Маринов от ГЕРБ коментира в кулоарите, че те ще се запознаят по-подробно с мотивите на президента.

"Трябва да сме много внимателни в това какви са правомощията на едно обикновено НС за промяна на основния закон, тъй като ние не трябва да излизаме от рамка, която конституцията позволява на обикновено НС за промяна в конституцията. Въпросът за конституционната реформа е наш ангажимент и ще доведем до края съдебната реформа", каза Маринов.