OffNews.bg

Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

България експулсира 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание. Те трябва да напуснат страната до неделя.

По думите му българските служби са установили, че тези хора са били тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

Той не даде подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация. Петков разкри, че дипломатическата им служба е била за прикритие.

Гоним пълномощен министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефа на руския център

Кирил Петков поздрави българските служби и отчете, че този акт не е насочен срещу руския народ, а срещу чуждо правителство, месещо се във вътрешните работи на страната.

ТАСС съобщи, че Русия ще отговори на екстрадицията. 

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която бе началник на отдел "НАТО" в дирекция "Политика за сигурност" на министерството, извика на среща днес Митрофанова. Обяснено е било, че има решение на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

"Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", съобщи българското Министерство на външните работи. 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Искането на България има две основания: 

- реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения

-  заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Дейността им е "окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани".