OffNews.bg

Каракачанов пренаписа управленската програма: Ще връща казармата

Новият военен министър Красимир Каракачанов обяви, че остава привърженик на наборната военна служба. Пред Нова тв той се позова на управленската програма, подписана от ГЕРБ и Обединените патриоти: 

"В програмата за управление на правителството, което е ръководено от г-н Борисов, е записано: военно обучение в училищата, доброволната служба и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба. Аз съм привърженик на наборната военна служба, поради простата причина, не си сменям убежденията, необходимо е българската младеж да бъде подготвена и възпитана в един дух на патриотизъм и на готовност да си защитава отечеството", заяви Каракачанов.

В управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти не се посочва нищо за наборната служба. В раздел VII, т.5 от нея е записано единствено, че ще се работи за въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. В нея не се посочва развиването на проекти, "свързани с наборната военна служба". 

Каракачанов заяви, че не се притеснява от "скептици" по темата. "Аз съм от оптимистите, защото, в края на краищата, не е важно тези, които са скептични. Важни са тези, които вярват и вървят заедно с нас, за да постигнем онази българска армия, която е в сърцата и мечтите на българския народ. Една армия, която ще бъде в състояние реално да защитава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България", обясни пред Нова тв министърът. 

За БНТ той беше дори още по-категоричен. "Връщането на наборната служба е неизбежно, защото в страни като Франция, които имат много по-голяма традиция в професионалната армия, и двамата президенти, които се явяват на балотаж, говорят за връщането на наборната военна служба", каза той и поясни, че в други държави е възстановена наборната служба, а в някои - срокът ѝ е удължен. Той отново се позова на управленската програма, като обясни, че "ще се мисли за връщането на наборната военна служба".

Той смята, че старите поделения не са разрушени, но са в лошо състояние. Той обясни, че няма успешна държава, която не поддържа собствени въоръжени сили и "армията не е на нивото, на което трябва да бъде". 

Той заяви, че не е оптимист по отношение на нелегалната имиграция, защото смята, че ЕС все още няма изработена единна позиция. "Тя се изработва в момента, но още не е оповестена. За това смятам, че Българската армия има своята част и задължение от решаването на проблема с нелегалната имиграция и към момента на българската граница има български военнослужещи, които охраняват наред с колегите си от Гранична полиция", обясни Каракачанов.  

____

Из програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти:

VII. Отбрана

1. Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната.

1.1. Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната.

1.2 България е активен и надежден член на НАТО и ЕС. Активно и последователно ще участваме в изготвянето и изпълнението на новата политика на ЕС за европейска отбрана.

1.3 Увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат.

1.4. Преглед на организацията и дислокацията на ВС с оглед на ефективното изпълнение на трите мисии: „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“, „Принос към националната сигурност в мирно време“, включително и с оглед на охраната на границата.

1.5. Попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности на страната.

2. Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.

3. Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили.
Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана.

4. Разширяване на участието на Въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма в съответствие с промените в ЗОВС на РБ и новия Закон за противодействие на тероризма.

5. Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба.