OffNews.bg

Калфин напуска ръководството на социалистите в Европарламента

Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

"Изправен съм пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите", пише Калфин в писмо до лидера на БСП Сергей Станишев.

В него той уточнява, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.

"Ако се съди по изградения авторитет, доверието на колегите и позициите на четиримата български социалисти в ЕП, аз съм допринесъл това да се случи", пише Калфин до председателя на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

По думите му важността на законодателните актове, по които е работил, отразяването на неговите идеи и становища, инициативите, по които е постигнал напредък в интерес на гражданите, достъпността му за срещи и връзка с избирателите, го поставят първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи.

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в ЕП, Калфин уточнява: "ще продължа да работя за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал.

Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС".

Засега Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Той е член на Движение "АБВ" на Геoрги Първанов от създаването му. Очаква се движението да се яви със собствени листи на простоящите евроизбори.

Решението на Ивайло Калфин е логично последствие от позициите и намеренията, които са заявявани в последните дни, няма нищо драматично, коментира външният министър Кристиан Вигенин.

"Вероятно отдавна има разминавания между партийните и неговите идейни виждания, защото той не е член на БСП. Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да бъде член на партията. Така че към днешна дата тази мотивация ми изглежда малко остаряла", каза още Вигенин.

"Когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде част от нашата група и да бъде ръководител на тази делегация. Сега ми се струва, че се търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата. Не го пожелавам, надявам се да не се случи, но очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта. Не че не се е случвало и преди", допълни Вигенин.

Той признава, че при наличие на алтернативна листа част от гласовете ще бъдат разпилени е тяпамни за първите частични евроизбори през 2007 г., когато е взето решение БСП да участва не във формата Коалиция за България, а в по-тесен формат. Тогава ГЕРБ ни ни победи с около 4500 гласа, а общо партиите в Коалиция за България имаха над 50 000 гласа повече от ГЕРБ, напомни Вигенен.

Той счита, че напускането на Калфин по никакъв начин няма да се отрази на отношенията на БСП с Групата на социалистите в Европейския парламент, нито със самата Партия на европейските социалисти.