OffNews.bg

Кабинетът отпусна извънредно 1,5 млн. лв. за преправянето на Северната тангента

Кабинетът отпусна извънредно 1,5 млн. лева на Столичната община за преправянето на Северната скоростна тангента. 

До преправянето на Северната тангента се стигна, след като OFFNews подаде сигнал, че новият път, който струва милиони, е изграден така, че жителите на северните райони да не могат го използват.

За тях е изграден тесен подлез с опасен завой от 90 градуса. Опасността от катастрофи там е голяма, а пътуването на хората се е превърнало в кошмар. Северната скоростна тангента, която по принцип трябваше да облекчава трафика, е удвоила пътя им към София и съответно към работните им места.

Със средствата ще бъде изградена довеждаща улична мрежа, обяви преди началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. 

„Старият архитект не си е направил проектите. Единственият шанс да ви помогнем бързо, днес го имаме като точка в Министерския съвет – 1.5 милиона. Лиляна Павлова ми каза, че ако се направят двете локали, ще може да се реши проблемът. Има още 2-3 седмици по стария договор на Тангентата, може да започнете да го правите веднага. По-бързо от това не може да се реагира в тази ситуация“, заяви Борисов.

Той се обърна към зам.-кмета на София Дончо Барбалов и главният архитект Здравко Здравков с думите: 

"Глобихте ни милион и половина на практика, без да имаме никаква вина, но отивайте, хората да са спокойни, бързо строете, правете каквото трябва и да стане факт. Точката ви е приета, днес ще ви пратим парите и почвайте. Като стане готово, ще ни благодарите, сега бързо да строите и архитектът да върши работа. За да ви спасим от ситуацията го правим".

От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха вчера, че са готови да съдействат за разрешаване на създалата се ситуация и премахване на 90-градусовия завой с намирането на временно решение чрез въвеждането на еднопосочно движение през подлеза, като движението ще бъде организирано, така че да са намалят до минимум конфликтните точки.