OffNews.bg

Йотова: Ако няма нова позиция на РСМ, заобикаляне на ветото означава да се заобиколи НС

Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако няма нова позиция на Скопие или ново предложение на европейските партньори, заобикалянето на българското вето за начало на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз ще бъде равносилно на заобикаляне на националната позиция по темата.

Вицепрезидентът коментира темата пред журналисти при посещението си в Румъния, където присъства на честването на 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“ в община Винга, изградена от банатските българи.

Преди да станат част от Европейския съюз България и Румъния са изпълнили всички поставени условия и критерии, припомня Йотова:

"Същите критерии сега поставяме на всяка една нова държава, която се е запътила към европейското членство. Тук никакви отстъпки не може да има, защото Европейският съюз е преди всичко съюз за правата на хората".

България е поставила ясни условия на Северна Македония, от които няма да отстъпи, сред тях - защита правата на българите в югозападната ни съседка, общото ни историческо минало, премахване езика на омразата в учебниците и опазването на паметниците:

"Ако няма позиция нова от страна на македонската държава, ако няма ново предложение от страна на нашите европейски партньори, заобикалянето на ветото означава да се заобиколи българското Народно събрание, да се заобиколи Консултативния съвет за национална сигурност от 10 януари и неговите решения, проведено при президента, означава да се заобиколи националната позиция".

След няколко дни ще има ново заседание на Комитета на постоянните представители и Съвета по общи въпроси в Брюксел:

"Ще видим какви ангажименти ще поеме македонската страна, ще видим какво предлагат и европейските ни партньори. С днешна дата нямаме какво ново да коментираме - българите в Македония да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция, очевидно в рамките на френското председателство вече не е възможно да стане", коментира Илияна Йотова.

В „Българската къща“ във Винга заедно с посланика на България в Румъния Радко Влайков и депутата от българското национално малцинство Георги Наков вицепрезидентът разговаря и с представители на българското национално малцинство от Румъния. За първи път от 25 години се събират представители на всички български дружества от цялата страна.

На разговора бяха обсъдени възможностите за разширяване изучаването на български език в средното образование, възстановяване на лектората по български език в Тимишоара и създаване на нови лекторати в други румънски университети, както и повече студенти от банатските българи да се обучават в българските висши учебни заведения.

„Работим за запазване на българското самосъзнание и българския език в историческите диаспори, на културата и традициите“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна ролята на банатските българи в диалога между България и Румъния, в реализирането на възможности за общи икономически проекти. „Поддържаме интензивни контакти и с банатските общности в България“, посочи вицепрезидентът.