OffNews.bg

Изслушаха шефа на ДАНС в комисията за контрол над службите за сигурност

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан днес на заседание при закрити врата на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства.

Г-н Тончев предостави информация как се води проверката относно изтеклите в публичното пространство клаузи от договора на "Булгаргаз" с доставчиците на азерски газ. Разследването продължава в момента, заяви председателят на парламентарната комисия Калоян Икономов ("Продължаваме промяната"). Изслушването продължи 2 часа. 

В края на миналата година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че дружеството е сезирало ДАНС заради изтекла информация за клаузи от договора.

Според Павлов "за последните 10 години никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори и да вади документи". Ситуацията е безпрецедентна, заяви тогава той пред бТВ. По думите на шефа на дружеството, именно от "Булгаргаз" са спасили договора. 

За миналата година България е внесла едва 350 млн. куб. метра азерски газ, което е 3 пъти по-малко от договорените 1 млрд. куб. метра.