OffNews.bg

Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък, смята Радев

Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък, каза президентът Румен Радев.

Изказването му е по повод допускането на френския му колега Еманюел Макрон за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна. Вчера, по време на конференция за подпомагане на Украйна, Макрон заяви, че Западният свят ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да може да спечели войната. След конференцията стана ясно, че консенсус за такава инициатива към момента няма, но това не е вариант, който е невъзможен.

Макрон заговори за изпращането на западни сухопътни войски в Украйна

Днес Радев даде съвместна пресконференция със словенската си колежка Наташа Пирц Мусар. Двамата обсъдиха рисковете пред региона заради войната на Русия в Украйна, кризата в Близкия Изток, повишеният миграционен натиск, нарушена верига от доставки, енергийната криза.

Двамата президенти подчертаха, че България и Словения са от двете страни на Западните Балкани и са ангажирани да работят за стабилността в региона.

Стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава резултат вече две години, расте броят на жертвите, повишава се рискът от глобален сблъсък, подчерта Радев.

По думите му започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

"Всички ние виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат. И трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. Аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от НАТО-вска страна в Украйна означава глобален сблъсък."