OffNews.bg

Иван Костов: Българинът се обижда, като му направиш добро

Президентските избори са предизвестени, ще победи кандидатът на ГЕРБ, подкрепен най-вероятно от Реформаторския блок. 

Това коментира бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов по Нова тв. Той обяви, че колегите му от ДСБ не го търсят за съвети и отказа да анализира трябва ли РБ да подкрепи кандидат на ГЕРБ за президент. Той съзнателно се е оттеглил от ДСБ и не влияе на ръководството й, защото иначе би заприличал на Ахмед Доган, който задкулисно управлява ДПС, а на повърхността стоят мъжки секретарки. 

Бъдещият президент трябва да бъди европеец и атлантик, категоричен е Иван Костов.

Според него в нашето общество в момента се проявява типично българска черта - правиш му добро, а българинът се обижда. Софиянци не пожелаха да платят за това, че им се построи метро, да е по-чист въздухът им, да се придвижват по-бързо - те се обидиха на увеличената цена на билетчето от 1 на 1,60 лв. Строят се нови магистрали - шофьорите не искат да платят, за да се поддържат те и да нямат дупки, обидиха се на увеличената цена на винетките. Ето и ген. Румен Радев - не искал да се плаща, за да се охранява небето ни от партньори. Излиза, че строим метро и магистрали на хора с комунистическо съзнание, заключи Костов. 

За Турция

Това, което се случва в Турция, е налагане на авторитарна форма на управление. Страховете идват от това, че едно катастрофирало управление, може да използва всякакви средства. И то ги използва. 

Не бих върнал Бююк на Турция, много от хората не биха го направили, но това е защото ние не знаем това, което знаят политиците. Много е рисковано да играем самостоятелна игра с Турция извън позициите на ЕС, категоричен бе Костов. 

Ердоган е трудно предсказуем. Видяхме го първо много притеснен след опита за преврат, след това крайно агресивен. Българското обществено мнение увеличава страховете си по силата на някакво страхопочитание по силата на стокхолмския синдром към Турция и Русия. С това почват да се съобразяват политиците все повече и повече, коментира бившият премиер. 

Повече у нас са привържениците на Владимир Путин по оста Москва-Анкара-Брюксел, показват данните на Лабораторията за изследване на риска, каза още Костов.