OffNews.bg

Явор Гечев: Утре спираме вноса на зърно от Украйна до второ решение

Утре спираме вноса на зърно от Украйна до второ решение, заяви пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

По думите му най-лесно такова ще има, но ако се постигне компромис на европейско ниво. Следващата седмица ще се проведе среща на земеделските министри в ЕС. В същото време заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Добровскис покани на разговори по въпроса за украинското зърно ресорните министри на петте страни, чиито лидери изпратиха писмо до ЕК по този въпрос. Разговорите са насрочени за сряда следобед под формата на видеоконференция. В тях ще участват министрите от Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, съобщи ПАП.

Той добави, че Министерството на земеделието вече е поискало от Министерството на икономиката и индустрията временно прекратяване на вноса от Украйна, освен ако не става въпрос за реекспорт. Зърното, което в момента е на територията на страната, е подложено на фитосанитарен контрол.

Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет. В петък пък министърът на земеделието на Украйна пристига на посещение в България. 

Гечев добави, че има проблем не само с пшеницата, но и със слънчогледа. По думите европейските субсидии не решават проблемите на пазара. 

"Ако Европа ще заменя солидарността с глоби, това не е Европейският съюз, който аз си представям", каза той.

По-рано днес БСП внесе в Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението.