OffNews.bg

'И други държави в ЕС не могат да си позволяват да спрат вноса на руски петрол и газ'

Подкрепяме Украйна в нейната борба за свобода, мерките ще бъдат подкрепени, но за газа и петрола няма да се прокарват санкции на Русия засега.

Това заяви премиерът Кирил Петков, след като проведе конферентен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други лидери на държави членки в ЕС. 

"Ние изразихме, че подкрепяме Украйна в нейната борба за свобода, мерките ще бъдат подкрепени, но за газа и петрола няма да се прокарват санкции засега. В момента само се дискутира, но изглежда, че много страни имат същото мнение", каза той. 

Петков уточни, че българската позиция е изцяло в подкрепа на Украйна, защото не може една държава да нарушава международните закони. "Подкрепяме съществуващите мерки, но не можем да си позволим да спрем вноса на петрол и вноса на газ", смята министър-председателят. 

Той заяви, че другата седмица лично ще отиде до газова ни връзка с Гърция, за да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Според Петков, докато в България няма истинска енергийна диверсификация, ще бъдем зависими пот руски енергийни ресурси.

"По време на разговора с Фон дер Лайен обсъдихме всички сценарии, има възможности рискът от спиране на газ да се управлява, но това включва други рискове. Предпочитаме да не се стига дотам", каза още Кирил Петков.