OffNews.bg

Христо Иванов: Нека ИТН да не ни прехвърля отговорността

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство." Така лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН), изчетена от Тошко Йорданов по-рано от парламентарната трибуна и дадения след това брифинг. Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме", който също се очаква да подкрепят кабинет на ИТН, заяви, че те няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП. 

"Ние не искаме министерски кресла или роля във властта, но ние сме категоричнина, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход и през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове", категорична бе Манолова.

Иванов обърна внимание, че ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН: 

"На нито един от трите въпроса не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти."

Въпросите на ДБ от вчера са:

- Ще има ли ясно поет политически ангажимент за определени политики, или ще продължим да си водим раздумки.

- Въпросът за важността на хората, които ще бъдат предложени, за техните качества.

- Фундаменталният въпрос за формулата - осъзнато разграничение не само от ГЕРБ, но и от ДПС.

Иванов добави, че фактологията на Тошко Йорданов за Асен Василев качва и очаквания за вниманието, с което ще бъдат оценявани всички аспекти от дейността на бъдещите министри. "Ако някой търси нашата подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите. Това, което ние очакваме, е да има обявени министри", каза още Иванов и добави, че има високи очаквания към стандарта по отношение на тяхната оценка. 

Според него профилът на хората е много важен и той е дал пример с тримата министри, което обаче по думите му не изключва тяхното участие. 

Иванов заяви, че в Демократична България искат ясен политически ангажимент, "не просто разговор посока на Луната". Той обясни, че очаква от ИТН да предложат начин за бъдещо споразумение: "Дали ще бъде подписване, дали ще бъде едностранна декларация, има различни начини, по които такова волеизявление да бъде направено. Въпросът е да има ясен ангажимент от най-високо политическо ниво, защото без това става дума за котка в чувал."

Съпредседателят на ДБ декларира, че десницата не се е отказала от това "отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено правителство".

На въпрос дали тласка страната към нови избори, Иванов отговори: "Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което наистина може да я промени. Ако не можем тук в този парламент да го излъчим, новите избори няма да бъдат въпрос на това, че ние сме ги тласнали, а ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията."

"Изправи се, БГ! Ние идваме" няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП.

Позицията на ИБГНИ остава непроменена относно ролята им във властта и те няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП. Това заяви лидерът на партията Мая Манолова в кулоарите на НС днес.

"Ние не искаме министерски кресла или роля във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход и през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове", заяви Манолова.

Според нея осигуряването на власт на партиите от предишните правителства като ГЕРБ и ДПС е "подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ".

Тя заяви още, че участието или неучастието на ИБГНИ в парламента "не определя формата на следващото правителство", като изтъкна: "13-те гласа на ИБГНИ в парламента дава възможност за създаването на 4 други коалиции."

Манолова каза още, че от днес ДПС са започнали да поставят и условия за създаването на кабинет - "персонални". Тя отбеляза, че това е и причина да включат "червената система за ранно предупреждение".