OffNews.bg

ГЕРБ започва разговори за министерски кресла, няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ

"Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет", каза пред журналисти в парламента Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат.

"Кои са отговорните сили, които ще работят България да има редовно правителство в рамките на първия мандат", реторично попита тя, индиректно визирайки ДПС и "Има такъв народ", с които Габриел проведе срещи миналата седмица, но така и не получи твърдо "да".

Междувременно БСП изненадващо обяви, че прекратява преговорите с ГЕРБ. Решението дойде точно седем часа след заявката на главния прокурор Иван Гешев, който обяви, че започва да "измита политическия боклук в парламента".

На срещите от ИТН поискаха свои експерти в кабинета, а ДПС - хора с "европейски и брюкселски профил". Двете формации към момента нямат решение дали ще подкрепят проектокабинета "Габриел". Дори и да го направят обаче гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН не стигат - общо трите формации разполагат със 116 гласа, а необходимите при пълна зала са 240. Запитана дали ще разчита на падащ кворум, Габриел даде уклончив отговор.

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента", заяви тя.

За проектокабинета обаче липсват точно 5 гласа. Те бяха сигурни с подкрепата на БСП. Мария Габриел към момента не отчита като грешка решението си да обяви война на главния прокурор, което доведе и до изтеглянето на левицата от преговорите:

"Виждайки какво се случва си задавам въпроса колко важно беше да се започне тази стъпка. Трябва да стане цялостна съдебна реформа. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел се осмели да изрече тема, която в последните три години се чува и от българските граждани", заяви тя, но не отговори на въпроса чие е било решението ГЕРБ да изненадващо да промени позицията си.

Тя коментира и вчерашното решение на "Продължаваме промяната - Демократична България", които потвърдиха позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ и да започнат работата си за втория мандат, поставяйки Конституционната промяна и съдебната реформа в основата на разговорите.

"Не виждам политическата логика да подкрепим едно такова решение (ГЕРБ да подкрепи мандат на ПП-ДБ - б.а.)", каза още Габриел.