OffNews.bg

ГЕРБ: Тестове за наркотици и по-високи заплати в училище

ГЕРБ предлага въвеждането на доброволни тестове за наркотици в училище, обяви зам. председателят на партията Цветан Цветанов на кръгла маса на тема образование.

Идеята е тестването да става само след съгласие от родителите. “Можем да изградим цялостен подход в тази насока, заедно с МОН и Министерство на здравеопазването”, посочи Цветанов. Той обясни, че като родител смята, че семейството трябва да участва активно във възпитанието и образованието на децата.

Според Цветанов е притеснително, че все повече зачестява агресията сред децата и се понижава драстично възрастта на наркозависимите. 

Цветанов представи акценти от предизборната програма на ГЕРБ в сектор “Образование”. Той наблегна върху стимулирането на тридетния модел и принуда за посещаване на училище от страна на всички деца чрез обвързаност на социалните помощи. По думите му, за да се реализира тази политика, в процеса активно трябва да участва и местната власт. “Трябва да интегрираме ромските деца, защото по изчисления в следващите години около 20% от ромското население ще бъдат реален участник в трудовия пазар”, каза той.

В кръглата маса участва и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която е и зам. председател на ГЕРБ. Тя поясни, че партията се ангажира с промяна във формулата на делегираните бюджети. "Това е важна мярка, за да се дисциплинира системата. Не трябва да се затварят училища по финансови причини”, каза Фандъкова. 

“Необходими са инвестиции в младите учители и увеличаване на заплатите в сектора, както и целенасочено насърчаване на педагогическите специалности”, заяви тя.

Програмата на ГЕРБ в сектор “Образование” предвижда инвестиции в новите технологии - електронни учебници и интерактивни дъски. Според кмета на София развитието на IT сектора и инженерните специалности изисква държавата да се ангажира с целенасочени усилия. “Парламентарната група на ГЕРБ въведе дуалното образование, чрез промени в Закона за професионалното образование”, подчерта Йорданка Фандъкова и обясни, че насърчаването на дуалното образование е сред приоритетите на ГЕРБ.