OffNews.bg

ГЕРБ ще предложи Даниел Митов за премиер и веднага ще върне мандата

Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим за министър-председател Дани Митов и ще представим отпред на президентството състав на правителство, за да могат хората да сравняват в това, което предлагат другите, и веднага ще върнем мандата.

Това обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ нейният лидер Бойко Борисов. Той даде да се разбере, че ГЕРБ не биха подкрепили правителство с третия мандат. „Добрият изход от парламентарната криза е да направят кабинет. Без 61 (колкото са депутатите от ГЕРБ – б.р.) да се съберат и да съставят кабинет“, отговори той на въпрос какъв е благоприятният изход от настоящата ситуация. ГЕРБ няма да подкрепи и актуализацията на бюджета, се разбра от брифинга.

Убеден съм, че в тези 2-3 месеца до следващото съставяне на правителство много от политическите лидери ще получат добър урок – отговори той на въпрос с кого би работил след евентуални нови избори.

Искаме да стоим много далеч от всичко, което се случва в българската политика в този момент, добави той.

Видяхме кое е новото - коментира Борисов по адрес на ИТН. За Корнелия Нинова каза, че "се крие като коза" и е извела партията си до "небивали висоти" - от 4-то до 3-то място. Така ли казах, попита минути по-късно той – и се съгласи, че е прекалил в определението, по-добре било да каже „дива коза“ или „кошута“.

ДБ направиха конституционна криза в момента. ДПС говориха за рестартиране на държавността - така рестартираха държавността, че не могат да изберат правителство, каза още Борисов.

След това зачете статистика на новите случаи на Ковид-19 по света и у нас за последните 24 ч. Според него ГЕРБ оставили държавата в най-добро положение в сравнение с други държави - това се виждало дори сега, когато случаите се повишават.

С тая провалена ваксинация ни очаква много, много тежка ваксинация, прогнозира той. И добави, че правителството му осигурило всички видове ваксини - освен "Спутник V" - "но като гледам ситуацията в Русия, не е голяма загуба".

„През ден ми се обаждат колегите от Европа и питат: „Бойко, какво става в България?" И дори Митов, с неговия брилянтен английски, няма изразни средства да обясни какво става“, коментира бившият министър-председател.

Как ще накараме българите, особено при нова Ковид вълна, да излязат да гласуват на трети избори, попита той.