OffNews.bg

ГЕРБ с обвинения към КЕВР: Публикуваха заявленията за нови цени на ток и парно, цифри липсват

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) обвини управляващите, че държат в неведение обществото какви ще са новите цени на тока, парното и водата.

"Днес българското общество, всички ние, сме изправени пред поредното лишаване от правото на информация и правото да знаем какви цени ще плащаме  на електрическата енергия, на топлинната енергия и на водата през следващия отоплителен сезон - от 1 юли", заяви Петкова в декларация от трибуната на Народното събрание.

Изказването й е по повод публикуваните вчера заявления за исканите увеличения на цените на ток и парно от енергийните дружества, в които конкретните цифри са заличени.

"Днешното управление на "Промяната" дойде на власт със заявката за публичност, прозрачност, професионализъм и връщане на парламентаризма. За съжаление, към днешна дата нито един от тези принципи, нито една от тези заявки, не е изпълнена", допълни тя.

Миналата седмица по време на извънредно заседание на парламентарната енергийна комисия ГЕРБ обвиниха енергийния регулатор КЕВР, че бави публикуването на заявленията за цените на ток и парно с 50 дни. Според ГЕРБ се готви увеличение на цените с между 100 и 150%. Александър Йорданов от КЕВР потвърди, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но отрече обвиненията, че регулаторът умишлено бави публикуването на заявленията. По думите му забавянето се дължи и на продължаващите DDoS атаки на сайта на КЕВР. Той заяви, че първо заявленията трябва да бъдат подадени, а след това информацията трябва да се обработи и едва след това да се обявят цените. Ден по-късно отново в комисията енергийният министър Александър Николов изрази съмнение, че целта на опозицията е да спекулира с цени и да се всява страх с числа, които не са потвърдени. Той подчерта, че енергийните дружества може да поискат увеличение на цените, но крайното решение е на КЕВР. 

Вчера вечерта бившият енергиен министър Делян Добрев публикува във фейсбук снимка от заявленията на ЕРП-тата, в които цените са заличени, а на тяхно място са изписани хиксове. По думите му регулаторът, който нарече регулатора "КЕВР на ПП", крие цените.

"Така едно време криха и за аварията в Чернобил - да не притесняват народа. Язък им за западното образование", написа още той.

Днес от ГЕРБ повдигнаха темата и в зала, чрез декларацията на Петкова.

Тя заяви, че заличаването на цените не се прави случайно. Петкова коментира, че енергийните дружества са подали заявленията си още преди 31 март, а до вчера те не са били публикувани.

"Вчера, след дълги размисли и страсти, на страницата на КЕВР се появи информация, публикуваха се заявленията на енергийните предприятия...в тези заявления цени няма, те са заличени и на тяхно място стоят хиксове", заяви тя.

По думите ѝ в едно от заявленията хиксовете са три, на друго - четири, а на последното - шест. Тя каза, че обществото трябва да знае какво стои зад тези хиксове, защото цената я плащат гражданите. 

"От това как се управлява енергетиката, добиваме представа как се управлява държавата от Вас днес - без публичност, без прозрачност, непрофесионално и не в интерес и България и Българските граждани. Дано промяната не продължи дълго", заключи тя.