OffNews.bg

ГЕРБ осигури кворума вместо "Атака"

Народното събрание успя безпроблемно да започне работната си седмица, благодарение на благоволението на ПГ ГЕРБ.

Тази сутрин в залата се регистрираха над 170 души.

Както обещаха вчера, от "Атака" днес не се явиха в заседанието. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи поведението на националистите като "несериозно" и подчерта, че ако са искали да правят бойкот, е трябвало да го сторят по-рано.

Вчера зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева е била поканена на предсеателски съвет, където вероятно е обсъдила темата за кворума с останалите лидери на парламентарни групи.

Ако ГЕРБ не бяха уважили пленарна зала, парламентът нямаше да събере кворум. Опозицията изневери на схващанията си, че кворумът е ангажимент на управляващите, защото в пленарна зала днес трябва да влязат промените в Наказателния кодекс, чието разглеждане парламентът започна миналия петък. Измененията касаят престъпленията, "извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т. нар. "възродителен процес".

Текстовете на ГЕРБ предлагат давността за тези престъпления (убийство, телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода") да отпадне. В петък точката влезе в дневния ред на парламента чрез подкрепата на ДПС, откъдето предложиха в текстовете да се добави и точката за "възродителния процес". За да провалят приемането на тези изменения, социалистите решиха да осуетят заседанието, като поискаха поименна проверка на кворума, която установи, че в залата няма достатъчно народни представители.