OffNews.bg

Гълъбов: Ако Борисов се кандидатира за президент, влизаме в спирала на политическа несигурност

Важно е хората да се ориентират малко по-ясно в правомощията и отговорностите на президентската институция. В противен случай ще продължаваме да слушаме как президентът трябва да бъде социален, как трябвало да увеличава заплати и да създава работни места. Това каза пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов.

По думите му 25 години след приемането на Конституцията образът на президента продължава да бъде доста неясен като профил и твърде персонифициран като възприятие, което не е добре.

Политическите партии не се интересуват от президентските избори. Това, което ги интересува, е изграждането на нови съюзи, подреждането и позиционирането преди следващите парламентарни избори, смята доц. Гълъбов.

Твърдението, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент е част от устойчива пропагандна схема. Той няма да се кандидатура за президент и това е правилният ход. Така би трябвало да се случи, защото в противен случай това означава предсрочни парламентарни избори и влизане отново в политическа спирала на несигурност. Очевидно е, че няма да се кандидатира. Има достатъчно отговорности като министър-председател, за да се кандидатира за президент, коментира той.

Той коментира и твърденията, че командирът на ВВС ген. Румен Радев е набелязан за обща кандидатура на левицата на предстоящите президентски избори:

Това, което не ми се струва добро решение, е мисленето за пенсионирани генерали като президенти. България няма подобна традиция в президентската институция и идеята не е в това да имаме прикрит втори военен министър в ролята на президент.

Онова, което ще се случи между първия и втория тур, е много важно като партийна подкрепа, смята още политологът.