OffNews.bg

Гълъб Донев отрича, че по негово време са уволнени 13 000 служители

Гълъб Донев определи разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под негово ръководство са “отстранили” над 13 хиляди служители, като неверни и манипулативни. Това се посочва в позиция му, изпратена до медиите от прессекретариата на държавния глава.

Гълъб Донев беше служебен министър-председател от 2 август 2022 г. до 6 юни 2023 г. Сега той е началник на кабинета на президента Румен Радев.

От пресслужбата на Министерския съвет (МС) съобщиха, че общо 13 211 служители от министерствата и подчинените им ведомства са освободени по време на служебните правителства в периода август 2022 г.-юни 2023 г. 

"Разпратените до медиите “справки” не само, че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл и др. Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство", посочва Гълъб Донев в позицията си. 

Той посочва още, че "управленското безсилие тласка правителството "Денков" в грешна посока, а в служебните правителства никой не е “подписвал с кръв” да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание".

Според Донев неговите правителства са работили "само и единствено да преведат страната през кризите, в които управляващите тогава са я вкарали и изоставили". И успяхме.

Бившият служебен премиер смята, че се е справил с управлението на страна, посочвайки като пример цените на горивата,  енергийната диверсификация,  подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н.

"Неслучайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния", пише в позицията.

Гълъб Донев добавя, че "в българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление, но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика".