OffNews.bg

Ето кои ще са министрите в кабинета Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените сили проекта за състав на служебен кабинет.

"Провеждаме консултациите в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно. Следвам стриктно новите текстове и считам, че политическата ситуация изисква отговорност и максимална оперативност. Както вие, така и обществото очаква ясното за служебното правителство и за предстоящите избори", каза Радев.

По думите му именно заради това на срещите присъства и Главчев. Радев посочи още, че е напълно естествено лично Главчев да даде информация на партийните. 

Радев уточни, че заявките за опозиционност означават липса на политическа отговорност и правосъзнание, като отбележи липсата на представители на БСП. Президентът уточни, че не се е месил в избора на Главчев. 

Димитър Главчев представи структурата и състава на правителството. "Винаги съм изхождал от основното, че трябва да се спазват действащите закони в страната", допълни той и добави, че се е старал да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. 

По думите му основната задача на правителството е да гарантира честни избори. Главчев каза, че до вчера се е колебал за вътрешния министър, но заради приемствеността е избран Калин Стоянов. Настоящият директор на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов ще е министър на труда и социалната политика. 

Вицепремиер и министър на финансите ще е Людмила Петкова. Настоящият директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева ще е министър на здравеопазването. 

Ето кои ще са министри в кабинета Главчев в следващите два месеца: 

Министерство на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов 
Министерство на вътрешните работи - Калин Стоянов 
Министерство на електронното управление - Валентин Мундров
Министерство на енергетиката - Владимир Малинов 
Министерство на здравеопазването - Галя Кондева
Министерство на земеделието и храните - Кирил Вътев 
Министерство на икономиката и индустрията - Петко Николов 
Министерство на иновациите и растежа - Росен Карадимов
Министерство на културата - Найден Тодоров 
Министерство на младежта и спорта -  Георги Глушков 
Министерство на образованието и науката - Галин Цоков 
Министерство на околната среда и водите - Петър Димитров 
Министерство на отбраната - Атанас Запрянов
Министерство на правосъдието - Мария Павлова 
Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова
Министерство на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков 
Министерство на труда и социалната политика - Ивайло Иванов 
Министерство на туризма - Евтим Милошев
Министерство на финансите и вицепремиер - Людмила Петкова

След представянето на кабинета Радев обяви, че предизборната кампания е започнала. 

Пръв думата взе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той обяви, че има няколко много явни проблема. "Изборът на Калин Стоянов е обида и опит да се прикрият зависимости на този кабинет", каза Петков.

Той добави, че Стоянов е бил една от фигурите с много голяма тежест в ГЕРБ. Според него това показва наглост. "Г-н Мундров, министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше в листите на потенциални министри. Двамата министри, от които ще зависят изборите, са от ГЕРБ", категоричен е Петков. 

"Ние сме възмутени и абсолютно взривени от това предложение. Г-жа Павлова е заместник на Борислав Сарафов. Той е олицетворенията на превзета държава. Нейното назначение е обида за нас. Това показва пълното оцветяване на кабинета. Казах на Гвоздейков, че ако реши да остане в служебния кабинет, ще бъде изключен от Продължаваме промяната", заяви Петков, след което представителите на ПП-ДБ напуснаха консултациите.  

Радев обяви, че във вторник ще издаде три указа, един от които е за избори 2 в 1 на 9 юни - европейски и парламентарни. 

Според Томислав Дончев (ГЕРБ) честните избори не зависят само от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ. Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите", смята той.

Думата взе и Теменужка Петкова, която обясни, че през последните няколко дни се е появила информация, че се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери, което е притеснително. "Извършват се разходи, без да имаме сигурност, че приходите ще постъпят в бюджета", смята тя. 

Йордан Цонев от ДПС каза от своя страна, че партията уважава избора на Главчев. Цонев добави, че също били притеснени от харчовете и затова е взето "тежкото решение" да се забрани разходването на средства. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че кабинетът е добре балансиран между доскоро управлявалите партии ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Според него реакцията на ПП-ДБ е "леко лицемерна". 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че партията няма отношение с Евтим Милошев и може "много неща" да каже за него, но "няма да се харесат". Йорданов обяви, че кабинетът е на ПП-ДБ и Христо Иванов, защото те го избрали за шеф на Сметната палата и са одобрили списъка с възможни служебни премиер при промяната на Конституцията, сред които е именно Главчев. 

И Радев изрази притеснения относно финансите на държавата. Той посъветва Главчев министерството на финансите да направи щателен анализ на финансите на държавата и да обяви след това за какво става въпрос. 

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе избран за служебен премиер от президента Румен Радев, като държавният глава обяви, че Главчев е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. 

Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Един от възможните кандидати - зам.-омбудсманът, подаде оставка. Елена Чернева-Маркова обяви, че напуска поста по лични причини, като впоследствие уточни, че не иска да заема политическа длъжност