OffNews.bg

Елена Йончева за протеста на строителите: Подкрепям ги, искаме едно и също нещо

Подкрепям българските строители. Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот. 

Това заявява народният представител от БСП Елена Йончева по повод насрочения за утре протест Камарата на строителите в България. Председателят на управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев обяви по-рано днес, че 1000 машини строителна техника ще бъдат разположение по бул. „Цариградско шосе” в участъка от голям търговски център в посока - изход от София на мирна демонстрация. Машините ще са без вериги, уточни Терзиев. По думите му ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, президентството и в министерския съвет, подкрепена от около 53 000 души.

От Камарата настояват да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация. Според ръководството на камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като вероятно целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор. 

Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на усточивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!, коментира Йончева.  

Независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България.