OffNews.bg

Екосдружение даде Антон Кутев на прокурор, клател банковата система

Национално гражданско сдружение „Природата за хората“ подаде сигнал срещу депутата от БСП Антон Кутев заради негово изказване, което заплашвало сигурността на банките.

Сигналът е пратен до главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев и се отнася за престъпление против републиката, свързано с паричната и кредитна система на страната.

Това се казва в официално прессъобщение, изпратено от Филип Цанов, член на управителния съвет на „Природата за хората“. Цанов е и консултант на фирма "Витоша ски", свързана с концесионера на ски-зона Банско "Юлен". И двете фирми се подкрепят от председателя на ски федерацията Цеко Минев, съакционер в Първа инвестиционна банка, който неофициално се сочи за главно действащо лице в ски проектите в парковете Пирин и Витоша, уточнява "Дневник".

От прокуратурата съобщиха за OFFNews, че към момента при тях подобен сигнал не е регистриран. Компетентна в разследването на престъпления от депутати е Софийската градска прокуратура (СГП). 

Поводът за подаването на сигнала е участието на депутата Кутев на 25.06.2014г. в студиото на предаването „Здравей, България” по НОВА ТВ, където той прави следното изявление цитираме: „Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам”...

Според НГС „Природата за хората“ използването на национален ефир за създаване на затруднения в работата на банковата система и финансовата стабилност на държавата е престъпление съгласно Наказателния кодекс. 

Наказанието, което е предвидено за това претъпление е затвор от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата масова психоза и паника в населението свързана със спестяванията на гражданите в банките лишаването от свобода, е от 5 до 15 години.

"В сигнала настояваме незабавно да започне проверка на Главна прокуратура и ДАНС срещу депутата Антон Костадинов Кутев, сваляне на депутатския му имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност", пише още в съобщението.