OffNews.bg

ДПС иска докладът за КТБ да стане публичен със закон

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов внесоха законопроект, с който депутатите да задължат чуждата разследваща фирма "Аликс партнърс" да разсекрети доклада от разследването си за фалита на КТБ. Те предлагат промени в Закона за кредитните институции. 

Това обявиха Йордан Цонев и Петър Чобанов - министър на финансите през 2014 г., когато банката фалира. Според тях с промяната те ще помогнат на колегите си от РБ Мартин Димитров и Петър Славов, които заведоха съдебно дело за публичност на доклада на "Алекс партнърс".

Повод за внесените промени било публикуването на списъците с вложителите и кредиторите в КТБ от синдиците. "Искаме да направим публични всички факти и обстоятелства относно фалита на тази голяма кредитна институция, поради огромния обществен интерес, защото истината трябва да бъде достояние на всички", посочи Цонев. 

Цонев подчерта, че поправката е по инициатива на Пеевски. Според него тя ще задължи синдиците, след приемането на доклада по проверката, да го публикува на електронната си страница. ДПС иска законопроектът да се гласува другата седмица.