OffNews.bg

Донев: Уроците на историята могат да ни спестят грешките, които може да допуснем отново

След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета "Съединението прави силата". Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България.

Донев призова да следваме примера на държавниците, благодарение на които страната ни остава обединена и независима и да не забравяме завета за единение.

Ето и цялата реч на премиера: 

Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство своя избор на независимост и първо на свободно развитие.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г.

Всички помним най-първия разказ за България - той е завет за сила в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат в началото. Да сме държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи, записаха предците ни в манифеста за независимост. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, манифестът е логично следствие на усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България.

Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници. След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета - Съединението прави силата! Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново.

Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!