OffNews.bg

Дянков: Ако хората те обичат, значи си лош министър

„Хората почти винаги са недоволни от реформите. Когато се въведат реформи, те винаги се възприемат трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в дадена страна хората обичат финансовия си министър, значи той е лош министър. На български го наричаме популист“.

 

Това казва в интервю за „Комсомолская Правда“ бившият финансов министър и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

Пред изданието той коментира, че за пръв път в историята на България при правителството на Бойко Борисов финансовият министър е бил и вицепремиер.

„Това беше необходимо. Когато дойдохме на власт, точно бе настъпила финансовата криза в Америка, а след това през Исландия, Ирландия и Гърция, тя дойде и в Европа. Имахме голям бюджетен дефицит. Наложи се веднага да въведем строги икономии“, разказва Дянков.

Като пример за драстичните си мерки той посочва, че още с идването си е накарал всички ведомства да върнат в хазната 15% от заделените им от бюджета разходи.

Като постижения, с които се гордее, Дянков посочи раздвижването на инфраструктурните проекти в България и стабилизирането на икономиката.

Ексминистърът сподели опасенията си, че в най-скоро време светът ще бъде залят от втора вълна на икономическа криза. По думите му най-засегнати ще бъдат страните, които са силно зависими от международните банкови заеми. Пример за такива държави според Дянков са Индия, Бразилия, Южна Африка.

Симеон Дянков е категоричен, че политиката вече не го вълнува. Пред „Комсомолская правда“ той коментира, че още в началото на мандата си е бил подготвен, че след края на управлението си ще напусне страната.