OffNews.bg

Десните избиратели ще "врякат" за уседналостта, предрекъл шефът на кабинета на Радев

Десните избиратели зад граница щели да "врякат", когато се прокарат текстовете за уседналостта в Изборния кодекс, но така или иначе "врякат". Това били думи на шефа на кабинета на президента Иво Христов, твърди уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев пред Нова тв.

Той беше освободен от поста си на директор на дирекция "Съвет по законодателството" заради гафа с текстовете за уседналостта, които бяха прокарани в преходните и заключителни разпоредби в закона за българското гражданство. С тях се правят промени в Изборния кодекс и на практика ограничават правото на глас на българите зад граница.  

Талев повтори версията си за това, че законопроектът е внесен след настояването на президента Румен Радев и е консултиран със секретаря по правните въпроси проф. Емилия Друмева. Лично президентът искал да се въведе ограничението за гласуване от чужбина, за да се спре възхода на партия ДОСТ. В отговор шефът на кабинета му заявил, че това ще срещне съпротива, разказа Талев.

Той повтори тезата на бившия правосъден министър Екатерина Захариева за това, че няма как да си измисли текст "от нищото" и да го допише в закона. Той обясни, че бил в изпитателен срок, назначен от предишното ръководство на министерството, и не би си позволил своеволия, защото разчитал на работата си.  

Пред bTV Борислав Цеков, който е член на правния съвет при президента, обясни, че такава среща с администрацията на държавния глава е имало, но не знае дали Радев е присъствал на нея. По думите му подобни срещи са рутинни и е нормално, когато се засягат правомощия на президента, каквото е българското гражданство, да има съгласуване.

„Не бих могъл да кажа и да потвърдя такова нещо, разбрах, че това е твърдение на г-н Талев“, каза Цеков в отговор на въпрос дали президентът е бил на срещата и дали текстовете за уседналостта са написани по негово настояване.

Цеков обясни, че отговорност за един законопроект носят хората, които са поставили подписа си под него. „Да се види кой го е подписал, и картината ще стане ясна“, каза той.

Служебният министър на образованието Николай Денков коментира, че в крайна сметка промените в законодателството се правят от парламента, а правителството може да прави предложения. В този случай ставало въпрос за документ, който е публикуван за обсъждане.