OffNews.bg

Денков: Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията за кандидатура за еврокомисар

Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията за кандидатура за еврокомисар. Процесът ще бъде според правилата на комисията, но явно това е процедурата, която е приета и трябва да се движи по процеса, това все пак е номинация, има още етапи.

Това заяви малко преди началото на редовното заседание на Европейския съвет Николай Денков в Брюксел за одобрената кандидатура за еврокомисар на издигнатата от ГЕРБ Илиана Иванова.

Той поясни, че в предварителния си разговор с Урсула фон дер Лайен в сряда тя му е споделила за взетото решение със съответните аргументи.

Премиерът коментира още и отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като заяви, че доколкото зависи от него ще направи всичко възможно да се стигне до ротация с Мария Габриел.

"Има много неща, които не зависят от мен и те са предимно в Народното събрание", допълни Денков.

Очаква се в дневния ред на срещата на върха да бъдат и темите за миграцията, подобряването на европейската отбрана и сигурността в областта на икономиката.

Очаква се по-късно днес Денков да проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

"Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си от Украйна, да се възстанови мирът в международно признатите граници и светът да продължи, ако е възможно, по начина, по който беше свикнал да живее, преди Русия да нападне Украйна", каза той след бунта на Пригожин. 

Денков отбеляза, че това, което показа опитът за преврат или "каквото и да беше това събитие", е, че този натиск в агресията навън е отслабил Русия отвътре.

"Не бих искал да казвам дали това е добро или лошо, защото нестабилност в ядрена държава създава винаги много притеснения, посочи премиерът. Това е вътрешен проблем за Русия с външни последици", отбеляза той.

Денков съобщи, че въпросът за използването на доходите от запорираното имущество на Руската централна банка в ЕС е бил обсъден на вчерашните му срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Смятаме, че трябва да се потърсят законови средства това да стане.

Виждате, войната се проточва, жертвите се увеличават, имиграцията от Украйна се измерва в милиони - всичко това изисква средства, отбеляза премиерът.

Денков съобщи, че се предвижда "Продължаваме промяната" да стане член на европейското партийно семейство на либералите "Обнови Европа".

Попитан дали това е възможно заради членството там на ДПС, той отговори, че там, където става дума за принципи, ще се търсят общи действия. Смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона, не е тайна, трябва да търсим как да изчистим всички проблеми, които имаме и да се действа напред.

"Виждате, че макар и трудно, се търси взаимодействие в българския парламент, там трябва да се реши как ще изглеждат приетите закони и промените в Конституцията. Това е процес бавен, труден, но съм оптимист, че можем да го извървим заедно. Ако можем да го извървим в България, трябва да можем да действаме заедно и на европейско равнище", обобщи премиерът.