OffNews.bg

БСП напуска коалицията, 'ако патрон или калашник замине за Украйна'

"БСП ще напусне коалицията, ако калашник или патрон замине за Украйна. Това е червена линия, която не може да прекрачим", заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в предаването "Офанзива" на Нова нюз.

Според него не може да се говори и търси мир, като войната се насърчавала с доставяне на оръжие.

Депутатът заяви, че левицата няма да подкрепи нито предложението на ГЕРБ-СДС, нито това на коалиционния си партньор - "Демократична България".  

Изказването му идва на фона на зверствата в Буча, вчерашните взривове на гара в Краматорск, при които загинаха десетки и последвалите призиви за военна помощ за Украйна. В четвъртък в София се състоя многохиляден протест в подкрепа на това искане, в който се включи и съпартиецът му Явор Божанков.

Георги Свиленски заяви, че има още една хипотеза, при която БСП ще напусне коалицията - промяна в отношението на правителството за вдигане на българското вето за начало на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

За обявяването за персона нон грата на посланика на Русия Елеонора Митрофанова Свиленски коментира, че това е тежко решение и с право премиерът Петков не взима "крайни мерки". Той изтъкна, че нито една европейска държава не е експулсирала руски посланик.