OffNews.bg

БСП гласуваха против приемането на Националния план за въвеждане на еврото

Днес министрите на БСП гласуваха против приемането на Националния план за въвеждане на еврото, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите - такъв анализ все още не е изготвен, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените. Това заявих на днешното заседание на Министерски съвет. Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Днес правителството прие Националния план за въвеждане на еврото в България - оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.