OffNews.bg

Божков обяви, че е готов да се върне в България като защитен свидетел

Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България.

"Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа той във Фейсбук.

Това се случва на фона на сътресенията по високите етажи на прокуратурата. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма да подаде оставка и даде заявка "да измита политическия боклук от парламента". Междувременно ВСС трябва да разгледа три искания за предсрочно освобождаване от длъжност - на Иван Гешев, на Борислав Сарафов и на Ясен Тодоров.

Вчера хазартният бос, който от 2020 г. се намира в Дубай, коментира казуса така: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец."

Васил Божков е привлечен като обвиняем за извършени от него 19 престъпления. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв. Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. Без отговор е молбата на прокуратурата за екстрадицията му от ОАЕ. 

Божков обвини бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов в рекет с посредничеството на пиара Севделина Арнаудова срещу запазване на бизнеса му. Той твърди, че е давал подкупи в особено големи размери на Владислав Горанов в кеш, като по думите му парите отивали при Бойко Борисов. Тези твърдения направи Божков през март миналата година.

Няколко месеца по-късно Горанов бе включен в глобалния списък със санкционирани лица по закона "Магнитски". Междувременно Божков не е разпитван, тъй като се намира извън страната.