OffNews.bg

Борисов закъсня с 35 мин. за заседанието на МС и изнесе защитна реч за управлението

Емоциите не са добър съветник. След оставка на правителството няма да се подобри положението на хората, но съм сигурен, че декември-януари ще са в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме прекарали държавата през тези иглени уши.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание по повод протестите за оставка на правителството. 

Премиерът влезе в залата с 35 минути закъснение. Докато министрите го чакаха, впечатление направи, че в залата не бяха Томислав Дончев, Младен Маринов, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов. 

"Единственият суверен е народът, той определя кой и кога да управлява", каза Борисов.

"Икономическата криза идва в цял свят с огромни темпове. Нито един индикатор няма, че нещо ще се подобри, а ще става все по-лошо. Към този момент нито сме спрели увеличението на доходите, нито сме спрели проектите. С огромни усилия приходните агенции продължават да поддържат приходи, които ни дават възможност в момента да не теглим заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана. Имам идеи в тази насока, но това, което ме спира, е петък и събота Европейският съвет. До този момент сме договорили най-много пари за България - просто трябва да ги защитим", каза Борисов.

Мъчно ми е толкова много, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци, добави той. 

Те много добре знаят (организаторите на протестите - бел. ред.), че аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Затова бяха пликчетата с червена боя, да се прави впечатление за кръв. Със сигурност големите ни проекти са поставени под риск. Защото, когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори. Всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой", заяви премиерът. 

Така или иначе, ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри, коментира Борисов. 

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората", допълни той. 

Министър-председателят се обърна към президента Румен Радев и опозицията и каза, че предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието.

"Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света", подчерта Борисов.

Той се обърна и към правосъдния министър и каза: "Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само, че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат "а с кого ще управлявате"? –видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали–нашите партньори са Патриотите".

Борисов се обърна към министрите и им каза да не упрекват хората, които идват да протестират със социалните си искания. И добави “тревогата ми е точно за тях, защото желанието за оставка на това правителство после няма да им подобри положението”.

"Досега сме побеждавали много пъти в честни избори и спазваме Конституцията и демокрацията. Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат и се правят прозрачни избори", допълни той.

Борисов посочи, че миналия петък, когато официално бе обявено, че ни приемат в чакалнята за еврозоната и Банковия съюз митингът не бил контрапротест, а се били събрали хора да поздравят и подкрепят правителството. "Не виждам логика да е контрапротест", учуди се Борисов.

Ядосан премиерът каза, че няма да коментира вчерашните записи. "То е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС", заяви той.