OffNews.bg

Борисов за онколекарствата: Давахме по $8000 за майка ми и на втората седмица жената си умря

Премиерът Бойко Борисов бил готов да преразгледа "мораториума" върху новите лекарства за онкоболни, само ако те се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС.

Пред журналисти в Брюксел той коментира ветото на президента върху част от бюджета на НЗОК, което беше отхвърлено от парламента в четвъртък.

Основният аргумент на Борисов е, че има лобизъм.

„Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас“, посочи Борисов.

Той поясни, че от правителството са приложили румънския модел по отношение на лекарствата, който се изразява в 6-годишен мораториум. „Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България“, каза премиерът. 

Той влезе в "режима" на съпартиеца си Цветан Цветанов, който вчера контрира изказването на Стефан Данаилов от БСП.  Борисов разказа, че майка му е починала от рак: 

Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула и на втората седмица жената си умря.