OffNews.bg

Борисов: Путин беше добронамерен, очаквах по-труден разговор

708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене" и всъщност имаме само един гьол. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

Премиерът припомни, че към днешна дата срещу България има осъдителна присъда, според която страната ни е длъжна да даде 553 милиона евро, за да придобие два реактора.

Междувременно ежедневно върху тази сума се начисляват лихви от 167 хиляди евро, каза Борисов.

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден, заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след разговора си в петък със стопанина на Кремъл, съобщава БГНЕС.

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист относно развитието на енергийните ни проекти. Първо получих становището на ЕК, след това и чух изразената позиция от президента на Русия, сега задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене". Путин е готов и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата сложна ситуация. Русия също губи милиони, така че и за нея е в интерес да бъде намерено решение по тези теми, каза още Борисов.