OffNews.bg

Борисов: Правителство ще има, най-добре на големите партии

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че новият парламент трябва да излъчи редовен кабинет, без значение каква цена ще платят партиите. От думите му стана ясно, че според него най-стабилно би било управлението при коалиция на „големите партии“ – ГЕРБ и ПП-ДБ.

Днес Борисов даде първото си официално изявление след вота от 2 април.

Единственото, което трябва да излъчи това НС, е редовно правителство. Каквато и да е цената за партиите. Нови избори означава същото и риск за парламентарната демокрация, заяви Бойко Борисов.

Ние ще поканим абсолютно всички партии, които българският народ е изпратил в парламента, заяви той. Той каза, че най-стабилно би било управление на коалиция между големите партии. За политики ГЕРБ ще говори само с партии, които решат да участват в редовно правителство, добави той. И се обърна директно към коалицията ПП-ДБ.

Липсата на редовно правителство ще доведе до бюджетна криза, вкл. за общините, които не могат да си приемат бюджетите без централен бюджет, каза Борисов. И заплаши дясната коалиция, че и без тях ще направят правителство, но щели да си понесат последствията – да загубят и местните избори.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че днес няма да отговаря на журналистически въпроси, защото всяка дума би попречила на преговорите.

Напук няма да се приеме бюджет. При правителство ще се приемат всички реформи, заяви още той.

Борисов ще води лично преговорите с партиите.

Той се обяви против отстраняването на президена Румен Радев от поста. В отговор на въпрос на репортер дали би подкрепил процедура за импийчмънт на президента, Борисов заяви: „В този хаос да ударим и единствената институция, която гарантира управлението да не се разпадне? Моля ви се. Не, аз съм против импийчмънта.“