OffNews.bg

Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват промените в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Промените бяха предложени след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на хората, които могат да искат обезщетения след смърт на пътя, като вече са включени братя, сестри, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. 

В законопроекта се предлага най-високата сума за обезщетение да 20 000 лева - за съпруг или човек, с когото загиналият е живеел на съпружески начала, както и за децата и родителите. 

За братята и сестрите се предлага обезщетението да е по 15 000 лева, а за друг човек, който може да докаже силна емоционална връзка със загиналия - по 5000 лева. 

Според Комисията за финансов надзор обаче тези обезщетения няма да могат да се изплащат, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" не се увеличи значително.