OffNews.bg

Борисов ''декларира'', че ГЕРБ няма да се коалира с БСП. Карадайъ видя ДПС в кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да се коалира с БСП. По време на срещата с партийния актив на партията в Петрич, излъчвана на живо във Фейсбук, той добави, че членовете на партията не са реагирали добре на тази възможност.

"Партията не реагира добре дори да се разговаря с БСП. Да, аз отидох, защото съм джентълмен, но партията няма да реагира добре, ако се мине към подобен тип разговори с БСП, ДПС и т.н... Аз компромиси съм правил много и разговарям с всички. Аз ето днес декларирам: Ние няма да се коалирам с БСП. Същата декларация обаче да я направят Кирил (Петков), Асен (Василев) и Христо Иванов."

След лидерската среща, организирана по инициатива на Корнелия Нинова тогава, той заяви, че ще се изпрати питане до структурите на партията с въпрос дали е нужно ГЕРБ да промени решението на националния си орган, забраняващо влизането в управление с левицата.

Бойко Борисов прогнозира, че в следващия парламент евентуалното обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще е в изолация.

"Дали първи, или втори - няма значение. Те ще останат в изолация", смята той.

Според него двете формации се обединяват, защото видели, че поотделно не могли да победят ГЕРБ. Той обаче видя възможност за нова коалиция между ПП, ДБ и БСП. Борисов предложи още предизборно споразумение между партиите, за да може да се разберат по основните приоритети и да няма значение при кого ще отидат мандатите.

Междувременно Националният съвет на СДС реши отново да е в коалиция с ГЕРБ на изборите на 2 април. Решението е взето единодушно със 78 гласа "за". През октомври 2022 година формацията се яви на избори като част от коалиция.

"Български възход" пък реши този път да се яви на изборите не в коалиция, а самостоятелно. Това съобщи лидерът на партията Стефан Янев в Хасково, предава БТА.

По-рано днес ДПС проведе заседание на Централния съвет на партията, след края на който Мустафа Карадайъ прогнозира, че след изборите партията ще е "част от мнозинството, което ще излъчи кабинет." Очаква се Делян Пеевски да бъде отново част от листите на ДПС. Карадайъ добави, че предстои да се номинират кандидати за листите.

БСП ще вземе решение за изборите на предстоящия следващата седмица конгрес. Очаква се и окончателното решение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".