OffNews.bg

Без ярки политически фигури и бивши министри в проектокабинета на Габриел

Нито един човек от ГЕРБ, който е бил министър досега, няма да бъде сред имената в проектокабинета на номирината за премиер Мария Габриел. Не мога да кажа кои ще са министрите. Мога да кажа кои няма да са, мога да кажа какъв ще бъде профилът на министрите - експертен, а кабинетът ще бъде с ограничен мандат. Няма да бъдат включени ярки политически фигури.

Това заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред бТВ преди предстоящото връщане на мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев утре. По думите броят на експертите от подкрепящите партии ще бъде разпределен пропорционално на боря на депутатите в съответната партия – ГЕРБ ще има между 13 и 15, ДПС – между трима и петима, а ИТН – двама.

В събота друг бивш министър на енергетиката - Теменужка Петкова, обяви, че от ГЕРБ ще приемат експерти от ДПС и "Има такъв народ" за правителство, след като двете формации са заявили подкрепа за експертен кабинет. 

Зам.-председателята на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев обаче не даде точен отговор дали ще е в предложения проектокабинет. 

"Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение", каза Дончев.

На въпрос говорил ли е някога Делян Добрев с главния прокурор, той отговори отрицателно, като посочи, че дори му няма и телефонния номер. Все пак посочи, че има хора, които разговорят с Иван Гешев - "най-вероятно членовете на правната комисия, за да обсъдят съдебната реформа".

По думите му няма симбиоза между ГЕРБ, ДПС и прокуратурата. Според него, ако има съмнение за извършено престъпление, то трябва да се повдигне обвинение на време, а не "да се събират едни папки и да се държат за удобен момент". Добрев не вярва, че ще бъдат потвърдени слуховете за повдигане на обвинения и искане на имунитети тази седмица. 

Депутатът от ГЕРБ е прочел слухове за искане на имунитети на "десетки народни представители". 

За разследването "Барселонагейт" Добрев обясни, че то не е свързано с Бойко Борисов и го знае, защото внимателно е чел публикациите в медиите, според които къщата в Барселона е на "някой си Йордан Христов, а той няма общо с Борисов". Той попита защо прокуратурата 3 години не е изнесла доказателства и факти. 

На въпрос как Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, за да бъде неговото освобождаване първи приоритет на Мария Габриел, ако стане премиер, Делян Добрев отговори: "Не знам".