OffNews.bg

Бареков не може да смени Калина, листата му остава без водач

Този материал има последващо развитие, което можете да проследите тук.

Бареков не може да смени оттеглилата се Калина Крумова като водач на листата на ББЦ в 11 МИР в Ловеч.

Причината е, че е изтекъл срокът по член 258, ал. 5 от Изборния кодекс. Според него водачът може да се сменя до 7 дни преди изборите, само ако почине, но ако сам се откаже, срокът за смяната му е 30 дни преди изборите.

ЦИК вече е имала подобен казус с друга партия и на 11.09. е издала Решение 908, което обяснява процедурата при отказ на водач.

ББЦ няма да има водач в 11 МИР - Ловеч. На таблото пред изборната секция и в тъмната стаичка под името на партията ще пише:

1. Заличен

2. Десислава Балабанова

Веднага след като Калина Крумова обяви оттеглянето си от листата, пресцентърът на Бареков изпрати съобщения, че новият водач е Десислава Балабанова, но това е невъзможно по закон.

Говорителят на ЦИК не беше напълно категоричен по въпроса за кой кандидат отиват бюлетините, в които не е посочена изрична преференция.

Почти съм сигурен, че би трябвало да отидат за втория в листата, т.е. за Десислава Балабанова. Тя на практика ще играе ролята на водач, макар официално да не е, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев с уговорката, че иска да се консултира с колегите си, преди да даде категоричен отговор.

В същия дух беше и тълкуванието на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Калина Крумова обясни в интервю за Нова телевизия, че е напуснала партията и листата, защото нито една Евромайка не е поставена на избираемо място в листите.

Коментарът на Бареков пък беше, че Крумова се е уплашила от изборите.

Крумова е сред основателите на женската организация на ББЦ - "Евромайки". Тя е вторият знаков човек, който на пуска Николай Бареков преди изборите. Преди време ББЦ напусна зам.-председателят на партията Ангел Славчев.