OffNews.bg

Атанасов: Радев ясно се позиционира на страната на Русия

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че президентът Румен Радев "ясно се е позиционирал на страната на Русия" по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България

Вчера на срещата си със Зеленски Радев няколко пъти нарече войната в Украйна "конфликт", на което Зеленски реагира с думите "Надявам се, че хората в България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора". Той се обърна към Радев и с предупреждението, че "ако Путин нападне България, военните ви резерви няма да са достатъчни". В отзвук след срещата Politico публикува статия, озаглавена: "Зеленски разби Радев, смутеният български президент помоли медиите да напуснат".

Днес в кулоарите на Народното събрание Атанасов заяви, че по време на посещението на Зеленски са "паднали някои маски". 

"Ние и българската общественост знаем колко трудно се състави това правителство, но се видя, че това е било изключително важно - да имаме редовно правителство. И това го казвам на фона на заявената позиция на президента Радев, който вчера ясно се позиционира на страната на Русия. Това беше за мен важно от тази среща", каза Атанасов. 

По повод работата на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" той каза, че се надява "господин Борисов да е узрял", за да може да се вземат важните решения за кадровите назначения. 

"Да потърсим най-качествените хора, които да запълнят регулаторите и институциите. Ние сме държавата на изтеклите мандати", заяви съпредседателят на ДБ. 

На въпрос дали Зеленски наистина е поискал ПВО от България, Атанасов каза, че няма да бъде дадено нищо, което да се отрази негативно върху сигурността на държавата. "България ще предостави възможната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на Българската армия, бъдете сигурни в това", увери ген. Атанасов и уточни, че това означава България да предостави „това, което ни е излишно“.

"Аз много благодаря на Радев, че ме обвинява в евроатлантизъм", каза още Атанас Атанасов.