OffNews.bg

Асен Василев отвръща на удара: Радев лъже, че ще се продават държавни земи

Законът за Държавния бюджет съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание, внесени за обсъждане. Там такъв член, с който да се продават земи от Държавния поземлен фонд, няма. 

Това каза финансовият министър Асен Василев на извънреден брифинг преди минути. Изказването му е по повод думите на президента Румен Радев, който заяви, че финансовият министър планира приходи в план-сметката за догодина от продажба на държавни земи и заплаши, че може да наложи вето на бюджета.

Финансовият министър заяви, че държавният глава си служи с фалшиви новини. 

Той прогнозира още, че ако наистина бъде наложено вето на държавния бюджет за догодина, то България ще започне 2024 без план-сметка.

"За съжаление не съм учуден от това поведение на президента. Миналата година неговия служебен кабинет не предложи Закон за държавния бюджет и страната остана без такъв в продължение на 7 месеца."

Асен Василев не пропусна да припомни, че това действие на служебния кабинет бе предшествано от предлагането на план-сметка с дефицит над 6%.

Той заяви още, че все още има реална перспектива за влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2025 г.

Министърът коментира и вноската за „Газпром”:

„Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от „Газпром”. Защо президента я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев.”