OffNews.bg

Асен Василев: Не избираме патриарх, който да символизира моралния облик на нацията, а кмет на София

Не избираме патриарх, който да символизира моралния облик на нацията, а градоначалник, който да построи детски градини и да оправи тротоарите така, че да не се спъваме.

Така финансовият министър Асен Василев отговори през бТВ на критиките към кандидата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" за кмет на столицата Васил Терзиев.

Терзиев е атакуван заради миналото на свои близки в тоталитарната Държавна сигурност.

Асен Василев бе категоричен, че подкрепя един от създателите "Телерик" академията по програмиране.

"Ако може да организира 1800 деца с частни пари да мога да учат, да им намери учители и къде да учат, сигурен съм, че ще построи тези детски градини, които 10 г. не можем да построим", каза финансовият министър, който бе категоричен, че с вота си хората ще решат "дали искат да гледат към бъдещето или да си стоим в миналото".

Той подчерта, че в големите градове имало желание ПП-ДБ да се явят заедно на кметския вот, но предстои националните органи да се произнесат по въпроса.

"Благодарение на политиката в бюджета и енергийните помощи за бизнеса ние отчетохме ръст от 3,9%, най-висок ръст на износа, вторият най-висок ръст на индустриалното производство и най-висок ръст на заплатите", съобщи още Василев.

По думите му инфлацията в България идва по две стокови групи – цените на храните и енергията.

"Зърното продължава да не се изнася. Това, което се случва с централата в Запорожие, представлява допълнителен риск. Зърното влиза във фуража, в хляба. Енергията падна и видяхме, че цените на плодове и зеленчуци спря да расте. Ако не се случи нещо неприятно в Запорожие, пазарът трябва да се нормализира до есента", посочи Василев.

Той потвърди амбицията си да въведе ред и контрол за "всичко от средна фирма нагоре". И подчерта, че пари за пътища, влакове и жп линии има, но проблемът е, "че министерствата не успяха да инвестират парите и да си направят поръчките".

"От тези 8 млрд. лв. има под 2 млрд. инвестирани. МРРБ имат 2,8 млрд. лв., от които само 700 млн. лева са инвестирани. Въпросът е дали министерствата да си направят поръчките, да си изберат изпълнителите", каза финансовият министър.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 1 януари 2024 г., като тя ще бъде 50% от средната. Пенсиите се увеличиха от 1 юли по Швейцарското правило, като същото ще стане и през 2024 г. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, обеща още Асен Василев.