OffNews.bg

Ангел Найденов: Новата ограда по границата е 4 пъти по-скъпа

250 000 лв. на линеен километър е струвала оградата по границата ни с Турция, когато армията я е правила, сегашната струва четири пъти по-скъпо на линеен километър.Това заяви по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Ангел Найденов, който попита вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова за изграждането на новото съоръжение.

Преградното съоръжение по границата е доказало ефективността си, отговори Бъчварова. Съоръжението е с дължина 162 км и попада на територията на три общини - Хасково, Ямбол и Бургас. Най-трудно е изграждането в Бургас", съобщи Бъчварова.

Според нея има пет основни разлики между сегашното съоръжение и това, което българската армия построи през 2014 година. Сега има пълно поцинковане на всички елементи. Дебелината на сегашните елементи е фи 4, а старата дебелина е била фи 1,8. Сега се изграждат пътища и подходи към оградата, което улеснява работата. В новата ограда се залагат по три ролки бодлива тел, а в старата бяха по две. В Бургас съоръжението се изгражда от три различни фирми. В Хасково строежът се осъществява от две фирми. Същото е и в Ямбол", посочи вицепремиерът.

Три фирми работят по съоръжението в района на Бургас, каза Бъчварова.Те са поели ангажимент за пет годишно гаранционно обслужване на оградата. Ако бяхме запазили предишните параметри, оградата щеше да е с около 60 - 80 хил. лева по-евтина за сметка на качеството й, посочи вътрешният министър. Тя допълни, че старата ограда вече била корозирала.

Планираната сума за първата част на съоръжението е около 60 милиона лева, каза Румяна Бъчварова и изрази надежда до края на март оградата ще е готова в основните си участъци. Всичко зависи от темповете на финансиране, отговори тя и уточни, че изграждането на пътища покрай оградата също отнема средства.

Властите у нас вземат всички мерки за безопасността на работещите в двата дома за настаняване на бежанци и разпределителния център в Елхово, каза още Бъчварова.

От отговора стана ясно, че оградата няма да обхване цялата граница с Турция, която е дълга 259 километра. През 2014 г. армията построи първите 31 км защитно съоръжение, сега се изграждат още 162 километра. 

Военният министър Николай Ненчев съобщи, че армията оказва помощ на Гранична полиция по охраната  още от април миналата година. Той не каза колко военнослужещи са командировани по границата. Съдействието се осъществявало няколко военни формирования, включително и от специалните сили.