OffNews.bg

Традиции или лош вкус: Разфасоват две прасета за Коледа пред Община Пловдив (видео)

Намерението на кмета на Пловдив да припомни на съгражданите си позабравените коледни традиции, като разфасова две прасета пред сградата на Общината, срещна широк отзвук в социалните мрежи.

На заседание на Общинския съвет кметът Тотев заявил, че така жителите на града, особено по-малките, ще могат да се запознаят с традициите. За целта е поканен топ кулинарят Ути Бъчваров.

"Тъй като вече повечето млади пловдивчани нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят от близо с традициите, ние решихме да направим така, че традициите да дойдат в града", казва градоначалникът.

Прасетата ще бъдат разфасовани до елхата пред сградата на общинската администрация. В събитието ще участват и коледари с геги и гевреци.

Кметът Иван Тотев отбеляза със съжаление, че "общината не може да фактурира повече от две прасета", но за сметка на това ще има "голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница".

„Много хора свързват проявите покрай Европейска столица на културата единствено с новото, съвременното изкуство. А това е проект, който включва и опознаване на традициите", каза още Тотев и уточни, че събитието ще бъде "много културно".

От думите на кмета не става ясно дали животните ще бъдат заколени пред Общината или само ще бъдат разфасовани там.

Разфасоването на прасе в централна градска част няма да е прецедент. През 2017 г. това се случи и на Фестивала на стоте войводи в Сливен отново с участието на Ути Бъчваров.