Шест месеца остават на Турция и Германия да се разберат как се прави истински дюнер
Анкара и Берлин са се сблъсквали по множество въпроси като състоянието на човешките права в Турция и протестите на кюрдите в германски градове. Но последната им разправия е свързана с дюнер кебапа, пише The Economist.
Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата в Германия се различава значително от традиционния вариант. Германия от своя страна подаде възражение срещу турското предложение. Макар и Турция да не е член на ЕС, страната може да кандидатства по схемата за стаут на дюнер кебапа. На 19 септември Европейската комисия е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора.
Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция. Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита. Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.
Aко Турция спечели в този спор, дюнерът ще трябва да се приготвя по турските специфики, включително вида на месото. Според турците говеждото, пилешкото и агнешкото са подходящи, а телешкото и пуешкото - не. Ще се промени и начина на мариноване, нарязване, включително и ще трябва да се продава под ново име.