OffNews.bg

5 факта за ловното облекло

Трябва ли да облечем специални дрехи за лов? Опитните майстори в засадата и стрелбата с пушка биха погледнали с повдигнати вежди при този въпрос. Иначе има и дилетанти, които смятат, че в неделя могат да отидат в гората с двуцевка на рамо, като са облекли анцуга и маратонките, с които са ритали мач в квартала в събота. Разбира се, и в собствения си гардероб можем да открием панталон или пуловер, които да ни свършат работа - ако не за всеки излет, то да бъдат временно решение за един-два случая. Но специализираното ловно облекло има някои характеристики, които е добре да се познават, за да сме наясно какви са предимствата на този тип облекло.

През зимата се обличаме като слоевете на лука

Естествено, че това как се обличаме зависи и от климатичните условия, и от сезона. И това далеч не се отнася само за лова. Но при излизане в гората съобразяването с атмосферните условия и с обстановката при избора на дрехи е ключов фактор, както за успеха на начинанието, така и за нашето здраве. Ясно е, че през лятото ще облечем нещо по-леко, а през зимата ще търсим по-топло облекло.

Но не трябва да се навличаме с дебел кожух или шуба. Това ще ни попречи на мобилността, а освен това не е и най-ефективният начин за осигуряване на термозащита. Далеч по-удачно е да се обличаме с повече и по-тънки дрехи - на принципа на слоевете на лука. Да сваляме якето или елека, или пък да ги облечем при необходимост. Трябва да сме достатъчно добре подготвени, за да не премръзнем, но и да не прегреем.

Нивото на водоустойчивост трябва да бъде високо

Голяма част от активния ловен сезон се простира в по-хладно и най-вече - по-влажно време. От средата на септември та чак до края на април е твърде вероятно да излезем на излет при валеж или при висока вероятност за такъв. Отделно от това, в гората може да е по-мокро и кално, което също трябва да вземем предвид.

Поради тази причина при избора на ловно облекло се проверява какви са показателите за водоустойчивост. При качествените марки те са посочени с мерна единица милиметри воден стълб. Ако характеристиките на дрехата сочат под 5 000 мм, то или не е ловна екипировка, или е предназначена за съвсем леки условия. За да си осигурим надеждна водоустойчивост, най-добре е да търсим в спецификите над 10 000 мм воден стълб, а още по-добре е, ако надхвърля 20 000 единици по този показател.

Дрехите трябва да “дишат”

Трябва да се съобразим и с този фактор. Не само ни е нужна съответната термозащита, както и да изберем облекло, което ни предпазва от измокряне. Дрехите трябва да имат съответната дишаемост - има такъв термин и той се използва за екипировка не само за лов, но и за други занимания на открито (зимни спортове, трекинг и други).

Тук мерната единица е грамове на квадратен метър за 24 часа. Това показва колко пропускливо е облеклото на въздушна циркулация (без да ни лишава от топлина) в рамките на едно денонощие. Колкото по-високи са показателите, толкова по-удобно се чувстваме и се предпазваме от изпотяване и запарване. Отново спецификации около 5 000 гр./м²/24 ч. не ни вършат особено добра работа, освен ако не излизаме за кратко време в гората. Ако дишаемостта надхвърля 10 000, вече имаме адекватно решение. А в реномираните магазини за лов ще намерим и облекла, чиито показатели колко “диша” дрехата могат да надхвърлят и 20 000 гр./м²/24 ч.

Трябва да подберем окраската според сезона

Наясно сме, че за лов е препоръчително облеклото с маскировъчни цветове. Но окраската, която ни осигурява сливането с околната среда, не е една и съща - тя може да се различава, в зависимост от периода на годината. Така например най-често срещаните камуфлажни дрехи в зелени нюанси са подходящи за старта на ловния сезон (края на лятото и началото на есента), както и за ранните пролетни месеци. Когато обаче широколистната растителност промени оцветяването си през октомври-ноември, то на дневен ред идват жълтеникави, оранжеви или кафеникави тонове. А през зимата при натрупал сняг много ловци слагат бели или бежови екипировки.

Разбира се, тук могат да се срещнат различни гледни точки. Сред препоръките за безопасност ще срещнем и такива, според които трябва да се обличаме в ярки дрехи. Това е логично, защото е по-важно, когато сме в гората с други хора, те да ни различават, за да не се стигне до фатални инциденти по случайност. От друга страна пък маскировъчното облекло помага да се “скрием” от дивеча, макар че той може да ни разпознае и по други начини.

Ловната екипировка не трябва да вдига шум

Миризмата ни може да се усети от стотици метри, дори километри, животните в природата са особено чувствителни към това. Има варианти да се избегне това. По-съществено е да избираме дрехи за лов, които не вдигат шум. Специализираното облекло за преследване на дивеч е направено от такава материя, която намалява до минимум създаването на излишни звуци. Шумолящите дрехи в никакъв случай не ни помагат, защото също така могат да се усетят от немалко разстояние от дивото прасе, което сме си наумили да отстреляме.

Има и още редица факти, които можем да споменем за ловното облекло. Но като за начало е добре да имаме предвид споменатите 5 фактора.